Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-04@18:51:53 GMT

آشنایی با مسجد کبود تبریز یا فیروزهٔ اسلام

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۵۶۸۶۸

آشنایی با مسجد کبود تبریز یا فیروزهٔ اسلام

مسجد کبود (به ترکی آذربایجانی:گؤی مچید) یا مسجد جهانشاه از مسجد‌های تاریخی تبریز مربوط به زمان حکم‌رانی قراقویونلو‌ها در قرن نهم هجری است.

مسجد کبود بر اساس کتیبهٔ سردر آن در سال ۸۴۵ هجری شمسی و در زمان سلطان جهانشاه مقتدرترین حکمران سلسله قراقویونلو و به فرمان دختر وی صالحه خانم بنا شده است. پاسکال کوست در گذشته از این مسجد با اسم مسجد سنی و مسجدی که شیعیان تمایلی به استفاده از آن ندارند یاد نموده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتیبه‌ای کاشی کاری سردر اصلی مسجد کبود به سال ۸۷۰ (قمری) نصب شده است. این کتیبه و دیگر کتیبه‌های سردر مسجد به خط نعمت الله البواب خوشنویس معروف سده نهم است و سرکاری و نظارت بر ساخت آن با عزالدین بن ملک قاپوچی بوده است.

تنوع و ظرافت کاشی کاری و اقسام خطوط به کاررفته در آن و بالاخص به علت رنگ لاجوردی (آبی ایرانی) کاشی کاری‌های معرق آن باعث شده است که به «فیروزهٔ اسلام» آوازه یابد. سبک معماری این بنا به روش آذری است.



در کتیبه‌های باقی مانده از این بنا تاریخ پایان این مسجد سال ۸۷۰ ه. ­ق است. متأسفانه این بنا در زمین لرزه سال ۱۱۹۳ ه­ ق. تبریز ویران شد تمام سقف فرو ریخت و تمامی دیوار‌ها را خراب کرد، ولی آنچه از این بنا باقی مانده در نوع خود بی نظیر است و به دلیل کاشیکاری معرق و تلفیق آجر و کاشی و رنگ‌های بسیار گوناگون کاشی‌ها لقب فیروزه اسلام گرفته است. علاوه بر کاشیکاری‌ها سردر بسیار بلندش توجه اغلب سیاحان و باستان شناسان را بخود جلب نموده است و تمامی آن‌ها را وادار به نوشتن چند خطی از زیبایی این بنا نموده است.

عظمت مسجد کبود بعنوان یکی از ده مسجد زیبا و دیدنی و بی همتا از حیث معماری دنیا اسلام به دلیل ملحقات زیاد آن از قبیل: کاخ مظفریه، خانقاه، صحن و عبادتگاه‌های درونی، کتاب خانه، قرائت خانه و حوضخانه آن است و همچنین مستقر شدن این مسجد در قلب شهر تبریز و در جوار جاده ابریشم بر مرکزیت و اهمیت آن افزوده است. متأسفانه درحال حاضر هیچ یک از این ملحقات برجای نمانده­ اند صرفا قسمتی از مسجد که آن هم بسیار آسیب دیده بود و بازسازی شده است.



ویژگی منحصر به فرد مسجد کبود:
از خصوصیت‌های این مجموعه استفاده از عکس‌های رنگی بجای متن‌های طولانی است که در عین زیبایی بخشیدن به اثر، درک آن را برای مخاطب آسان میگرداند.

این مسجد بخاطر تنوع و ظرافت کاشی کاری و اقسام خطوط خوب و اشکال و طرح‌های بکار رفته در آن و همچنین زیبایی و هماهنگی رنگ‌ها به «فیروزه اسلام» معروف است. برعکس رنگ اکثر مساجد ایران فیروزه‌ای نیست؛ رنگش آبی تیره لاجوردی است که آن را بی همتا کرده است.

این بنا در سال ۱۳۱۰شمسی جزء آثار ملی به ثبت رسید این مسجد منحصربه فرد نماینده‌ای از معماری گذشته ایرانی ست و تنها اثر برجای مانده از دورە‌ی فرمان‌روایی قراقویونلو‌ها در پایتخت آن‌ها یعنی تبریز است.



این مسجد آن قدر زیبا و جذاب است که با وجود همه‌ی صدماتی که در این مدت دیده، ولی هنوز هم هنر دوستان را شگفت‌زده میکند. چیزی که این مسجد را تا این حد مشهور و زیبا کرده استفاده از کاشی‌های معرق و نقش و نگار‌های پرجزئیاتی است که در طراحی داخلی و خارجی آن بکار رفته و اثری معجزه انگیز را خلق نموده است.   منبع:بیتوته

منبع: پارسینه

کلیدواژه: گردشگری تبریز مسجد کبود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۵۶۸۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واگذاری کارخانه سامان کاشی بروجرد به هیات حمایت از صنایع

ایسنا/لرستان نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی بروجرد از واگذاری کارخانه سامان کاشی شهرستان به هیات حمایت از صنایع، توسط اداره تصفیه امور ورشکستگی خبر داد.

عباس گودرزی امروز سیزدهم اردیبهشت‌ماه در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: پیرو تصمیم اداره تصفیه امور ورشکستگی قوه قضائیه جهت ارجاع پرونده سامان کاشی به هیات حمایت از صنایع، این واحد صنعتی با حضور نمایندگان و رئیس هیات و معاون اقتصادی استاندار و نماینده دادستان و جمعی از مسئولان ذیربط در محل فرمانداری بروجرد به هیات، تحویل داده شد.

وی خاطرنشان کرد: این اقدام که قرار بود بعد از جلسات متعدد با مالک کارخانه و پس از اتمام حجت‌های گوناگون و پیگیری‌های مستمر، در سال ۱۴۰۰ انجام شود و در محل کمیسیون اجتماعی هم با حضور مدیرکل تصفیه امور ورشکستگی صورتجلسه کردیم که چنانچه تا ۳۰ تیر ۱۴۰۰ کارخانه روشن نشود آن واحد صنعتی جهت احیاء واگذار خواهد شد.

گودرزی ادامه داد: اما اکنون بعد از چند سال، کارشناسان خبره هیات حمایت از صنایع، رسما پیشرفت پروژه را ۶۰ درصد اعلام کرده‌اند و این یعنی اینکه، ایهاالناس؛ کارگران مظلوم و بیچاره و کارکشته سامان کاشی، در آن روزها که بر سر می‌زدند و کسی صدایشان را نمی‌شنید درست می‌گفتند.

وی تصریح کرد: اما امروز با عبور از همه موانع، اداره تصفیه، تصمیم خود را اجرایی کرد و این واحد صنعتی را به هیات مذکور برای حفظ اشتغال و تداوم تولید واگذار کرد.

این نماینده ادامه داد: امیدوارم با حمایت مسئولان اجرایی و استاندار و فرماندار و همچنین حمایت‌های حکیمانه امام جمعه بروجرد که مسائل اشتغال و صنعت را مورد مداقه قرار می‌دهد شاهد تسریع در پرداخت بدهی، رفع موانع، به روزرسانی کارخانه و رونق تولید و اشتغال در آن کارخانه باشیم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • انسداد ۲ محور روستایی در فیروزه براثر سیلاب
  • دستگیری متهم به سرقت ۸۰۰ میلیونی سنگ فیروزه در نیشابور
  • تحول ساختاری در فرایند حمل‌ و نقل کالا در استان یزد
  • پایگاه مسجد باید محور همه فعالیت‌ها قرار بگیرد
  • سیاهپوشی حرم امام رضا (ع) به مناسبت سالروز شهادت امام صادق (ع)
  • موزه آستان قدس رضوی نفائسی مرتبط با امام صادق(ع) در خود دارد /به جامانده از صادق آل محمد(ع)
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • تشکیل خانه طراحان فیروزه‌ای بر آمده از تلاش جوانان گرافیست است
  • واگذاری کارخانه سامان کاشی بروجرد به هیات حمایت از صنایع
  • نصب کتیبه ها و پرچمهای عزا در حرم مطهر امامین کاظمین (ع)